Συνέντευξη στον Γ.Καούνα: «Ο δάσκαλος της Ένωσης»

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος είναι ένα πρόσωπο, το οποίο πρόσφατα έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο του και τη στήριξή του στη νεολαία, αφού πρότεινε κι οργάνωσε την βράβευση του Λυκείου Πυργετού, από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη στη Λάρισα το περασμένο Σάββατο. Αφού λοιπόν, είχαμε καιρό να ανταμώσουμε, με τον ερχομό του στη πόλη, σαν καλός φίλος από τα παλιά, του πρότεινα να βγούμε για ένα ποτό και να συζητήσουμε για θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία της χώρας το τελευταίο διάστημα, όπως οι άδειες των καναλιών αλλά και η έξαρση του εθνικισμού στην Ευρώπη. Το βιογραφικό του για την ηλικία του (29 ετών) είναι πολύ βαρύ, αφού εργάζεται ως αναπληρωτής δάσκαλος γενικής και ειδικής αγωγής, κατέχει 2 μεταπτυχιακά με πολλές παρουσιάσεις – εισηγήσεις σε πανελλήνια συνέδρια ενώ ταυτόχρονα ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσπαθεί, να δημιουργήσει μια νοοτροπία ενότητας στους αναπληρωτές. Ως ένα πρόσωπο λοιπόν με γνώσεις και άποψη, νέο στην πολιτική σκηνή της Λάρισας, αφού πολιτεύτηκε στις προηγούμενες εκλογές με το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων, τον καλέσαμε να μας πει αποκλειστικά στο momphi.gr την άποψή του για δύο θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την χώρα μας και την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

 

1) Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τις άδειες των καναλιών;

Πιστεύω πως η κυβέρνηση υπέστη μία μεγάλη ήττα στο θέμα των καναλιών ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ. Όλοι οφείλουν να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί στο κράτος. Έτσι, λοιπόν. ενώ σωστά η κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει τάξη στο χάος και την ανομία που επικρατούσε επί χρόνια στα κανάλια με την ανοχή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τις τακτικές της απέτυχε παταγωδώς και εκτέθηκε.

 

2) Πιστεύετε πως ήταν μια ενέργεια ώστε να υπάρξει μια άμεση ρευστότητα ;

Θα ήθελα να είναι μόνο αυτό, αλλά δυστυχώς δεν το πιστεύω. Ακόμα και να ήταν ένας τρόπος αποκλειστικά για να επιτευχθεί κάποια ρευστότητα ο τρόπος που το επέλεξε ήταν εντελώς λάθος.  Αν μια φορά ένας πολίτης οφείλει να τηρεί τους νόμους τότε δέκα φορές πρέπει να το πράττει μια κυβέρνηση. Το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή έπρεπε εξαρχής να δώσει τις άδειες και όχι να τις μοιράζει η κυβέρνηση με μοναδικό κριτήριο τα χρήματα που προσφέρει ο καθένας.

 

3) Συγκεκριμένα 4 άδειες. Θέλετε να αναλύσετε γιατί απαραίτητα 4;

Αυτό ακριβώς εννοούσα πριν που είπα ότι δεν πιστεύω ότι ήταν μόνο αυτό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αδειών. Είναι αντιδημοκρατικό και δημιουργεί περίεργα ερωτήματα για τους λόγους που αποφασίστηκε να είναι μόνο τέσσερις. Θεωρώ απαραίτητο να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια που θα αφορούν τη λειτουργία των καναλιών, τις διαφανείς διαδικασίες, την απόδοση της φορολογίας στο κράτος και ένα ποσό για την άδεια λειτουργίας του κάθε καναλιού. Όποιος λοιπόν πληρεί αυτά τα κριτήρια θεωρώ ότι δικαιούται να παίρνει άδεια, η οποία θα του αφαιρείται αυτόματα σε περίπτωση που δεν τηρεί επιμελώς τους όρους. Με λίγα λόγια κανένα όριο στον αριθμό των αδειών, κριτήρια για τη λήψη τους  και αυστηρός έλεγχος σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

 

4) Το θέμα είναι διαχρονικό αν και δείχνει πως έχει δρομολογηθεί. Ποιο πιστεύετε θα είναι το μέλλον;

 Όπως είπα και στην αρχή η κυβέρνηση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις και όχι την ουσία. Ας μην κρυβόμαστε, οι καναλάρχες δεν χαίρουν της εκτίμησης του πολίτη. Αυτό πήγε να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να πετύχει μία επικοινωνιακή νίκη, όμως λειτούργησαν οι νόμοι της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πλέον να στραφεί στον τρόπο τον οποίο πρότεινα παραπάνω.

 

5) Ποια είναι η άποψή σου για την αύξηση του εθνικιστικού κύματος στην Ευρώπη;

Πολύ επίκαιρη ερώτηση και μία καλή πάσα για να πω ότι είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι πολίτες έχουν αηδιάσει με τις πολιτικές των ηγετών τους. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τον ρόλο της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο και φυσικά ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνώντες των ευρωπαϊκών κρατών. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα τα προεκλογικά ψέμματα, η αναισθησία των κυβερνώντων για τον απλό πολίτη, τον συνταξιούχο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον φτωχό και οι ανεύθυνες πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια ωθούν τον ψηφοφόρο στα άκρα. Άλλος όμως ο εθνικισμός κι άλλος ο πατριωτισμός.

 

6) Πώς ορίζετε εσείς τη διαφορά του εθνικισμού από τον πατριωτισμό;

Ο Εθνικισμός κι ο πατριωτισμός είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Η μόνη σύνδεση που μπορώ να κάνω για τις δύο αυτές έννοιες είναι ότι ο εθνικισμός είναι η αλλοτρίωση του πατριωτισμού σε ιδεολογία. Στις μέρες μας βλέπουμε το φαινόμενο ότι κάποιοι εμφανίζονται ως τιμητές της πατρίδας, ως οι μόνοι που αγαπούν την ταλαιπωρημένη χώρα μας. Είναι προφανές ότι προσπαθούν – και το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό – να χτίσουν πάνω στην οργή, την απογοήτευση του Έλληνα από το πολιτικό σύστημα. Όμως ο εθνικισμός αποπνέει μίσος, εχθρική αντιμετώπιση προς του αλλοεθνείς. Ο πατριωτισμός σημαίνει αγάπη για τόπο που γεννηθήκαμε, για τα γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του. Αυτό με εκφράζει. Η απαράμιλλη αγάπη για την πόλη μου, για τη χώρα μου, χωρίς να τρέφω αισθήματα μίσους για τους πολίτες των άλλων χωρών. Είναι διαφορετικό άλλωστε να ασκεί πολιτική μια χώρα ενάντια στην πατρίδα σου και να στέκεσαι κάθετα αντίθετος σε αυτήν την πολιτική και διαφορετικό να μισείς τους πολίτες της. Κάτι τελευταίο που θέλω να πω είναι πως αν και δεν υπάρχουν ιδεολογίες πια πατριώτες υπήρχαν και υπάρχουν και από τους αποκαλούμενους αριστερούς, αλλά και από τους δεξιούς. Η αγάπη για την πατρίδα είναι ιδέα και δεν επιτρέπεται να την καπηλεύεται κανείς.

 

7) Ποια θεωρείτε ότι είναι η λύση στην αύξηση του εθνικιστικού κύματος;

Η απομόνωση των ακραίων απόψεων από τα κανάλια πάντως δεν είναι λύση. Ίσα ίσα η αντιδημοκρατικότητα θυμώνει τους πολίτες. Όταν αποφασίσουν οι πολιτικοί να δράσουν με γνώμονα το καλό της χώρα κι όχι την παραμονή στην καρέκλα τους, όταν ο πολίτης νιώσει πως οι πολιτικές που ασκούνται προσβλέπουν στη λύση των προβλημάτων τους και όχι στην διαιώνισή τους, όταν οι πολιτικοί κοιτάνε τους πολίτες αυτής της χώρας στα μάτια και τους λένε την αλήθεια τότε να είστε σίγουρος ότι οι ακραίες απόψεις είτε είναι αριστερές είτε δεξιές θα απομονωθούν από τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους. Αυτή είναι η λύση. Ηθικοί και ικανοί άνθρωποι στη Βουλή που αγαπούν την πατρίδα τους.

Πηγή:

Ο δάσκαλος της Ένωσης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *