Γιώργος Αναγνωστόπουλος: «Δυναμή μου η νεολαία!»

Μια ειλικρινής, εποικοδομητική και γεμάτη προτάσεις συνέντευξη από τον υποψήφιο βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

 • Αρχικά, πες μας λίγα λόγια για σένα και την έως τώρα καριέρα σου.

Έχω αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και εργάζομαι ως δάσκαλος  γενικής και ειδικής αγωγής τα τελευταία 8 χρόνια.

Έχω κάνει δύο μεταπτυχιακά: στην ειδική αγωγή και στην εκπαιδευτική πολιτική και διοίκηση στην εκπαίδευση, κι έχω παρουσιάσει κατά καιρούς αρκετές εργασίες σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Είμαι -όσο κι αν ακούγεται κλισέ- ένας μάχιμος εκπαιδευτικός, με ένσημα και εργασία στην πλάτη του. Επίσης, πριν 2 χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια συλλογικά με κάποιους συναδέλφους, για να αλλάξουμε πράγματα στην εκπαίδευση, γι’ αυτό δημιουργήσαμε και έναν πανελλήνιο σύλλογο με τετραψήφιο αριθμό εγγεγραμμένων μελών πλέον, στον οποίο τελώ προσωρινός πρόεδρος.

 • Πως κρίνεις το πολιτικό τοπίο της χώρας μας τη δεδομένη εποχή;

Θα το χαρακτήριζα ασταθές! Μια κυβέρνηση με 153 βουλευτές, η οποία δίνει εξετάσεις συνοχής σε κάθε νομοσχέδιο, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές της να το ψηφίσουν, δεν μπορεί να δώσει τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα.

Θεωρώ πως αν συνεχίσουμε την πεπατημένη της οριακής κυβέρνησης, δεν θα βγούμε ποτέ από το τέλμα που έχουμε επέλθει τα τελευταία χρόνια.

 • Πως και γιατί προχώρησες στην απόφαση να ασχοληθείς με την πολιτική;

Αρκετά νέος, ως φοιτητής ήμουν ενεργό μέλος των παρατάξεων. Πλέον δηλώνω αντίθετος με τις φοιτητικές παρατάξεις, καθώς συνειδητοποίησα την εξάρτηση της παράταξης από το κεντρικό κόμμα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει στη λειτουργία της παράταξης και φυσικά δεν αποτελεί τον σκοπό της, ο οποίος είναι οι προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της εκάστοτε σχολής.

Στη συνέχεια, το 2014 δέχτηκα μια τιμητική πρόταση από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών, τον κ. Γιώργο Μανώλη, ώστε να βοηθήσω στην προσπάθεια του να αναλάβει τα ηνία του Δήμου Τεμπών. Άλλωστε είναι η καταγωγή μου από την Αιγάνη και ένας τόπος που αγαπώ και επισκέπτομαι πολύ συχνά. Έκανα, λοιπόν, μια σοβαρή προσπάθεια, διαγράφοντας καλή πορεία προσωπικά αλλά και η παράταξη, αν και δεν καταφέραμε να πάρουμε την πρώτη θέση.

 • Με ποιο τρόπο πραγματοποιήθηκε η συνεύρεση και συνεργασία σου με την Ένωση Κεντρώων;

Φτάνοντας στις εκλογές του 2015, έχοντας ήδη μελετήσει τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων αλλά και παρακολουθώντας την πορεία και το έργο του κ. Λεβέντη, ήρθα σε επαφή μαζί του στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, όπου συζητήσαμε για αρκετή ώρα. Ύστερα από αυτό με τοποθέτησε σε μια άκρως τιμητική θέση στα ψηφοδέλτια του Ν. Λάρισας.

 • Ποια η άποψή σου για τον πρόεδρο του κόμματος;

Ο Βασίλης Λεβέντης είναι ένας απλός, καθημερινός, αεικίνητος άνθρωπος, με τεράστια διορατικότητα. Είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς, που τοποθετούν το συμφέρον της χώρας, πάνω από το προσωπικό όφελος και το έχει αποδείξει πολλάκις. Είναι αμετακίνητος στις θέσεις και τις προτάσεις που τον δεσμεύουν απέναντι στον ελληνικό λαό, με τεράστια αγάπη για την πατρίδα.

Η ειδοποιός διαφορά του από τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων είναι ότι το τηλέφωνο του είναι διαρκώς ανοιχτό προς όλους και οποιοσδήποτε τον καλέσει θα δεχτεί να του μιλήσει, να αφουγκραστεί το πρόβλημά του. Είναι ο άνθρωπος που θα καθίσει στο καφενείο με τον ηλικιωμένο, τον απλό πολίτη, ώστε να συζητήσει μαζί του για τα θέματα που μας ταλανίζουν όλους. Τέλος, σε ότι αφορά το κόμμα, περνάνε όλα από τα χέρια του, καθώς η Ένωση Κεντρώων είναι ταυτισμένη με τον Βασίλη Λεβέντη.

 • Ποια είναι τα πλάνα του κόμματος και προσωπικά για τις διαφαινόμενες εκλογές;

Oι εκλογές φαίνεται πως είναι αρκετά κοντά. Το κόμμα κι εγώ προσωπικά κινούμαστε σε προεκλογικούς ρυθμούς. Δουλειά μας είναι να ακούσει ο  κάθε πολίτης τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων. Αυτό είναι το όπλο μας, οι προτάσεις μας! Εάν αυτό ήταν εφικτό, τότε σίγουρα θα ήμασταν τρίτο κόμμα. Θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον έναν βουλευτή σε κάθε περιφέρεια, κάτι το οποίο τώρα φαντάζει ουτοπικό, αλλά αν δεν βάζεις υψηλούς στόχους ποτέ δεν πρόκειται να τους φτάσεις.

Εγώ προσωπικά, σκοπεύω να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, καθώς αισθάνομαι αρκετά δυνατός κι έτοιμος από την υποστήριξη που μου δίνει η νεολαία της Λάρισας και όχι μόνο. Η βάση μου, λοιπόν, είναι η νεολαία, η ηθική μου, η παιδεία μου και η καθημερινή μου επαφή με πολίτες της Λάρισας. Για το λόγο αυτό έχω δημιουργήσει ένα δικό μου site (www.anagnostopoulosgiorgos.gr), για να μπορούν οι διαδικτυακοί μου φίλοι να ενημερωθούν για τις θέσεις μου και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους ή τις δικές τους προτάσεις.

 • Ως εκπαιδευτικός, ποια είναι η άποψή σου για τις έως τώρα παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα;

Το πρόβλημα στο εκπαιδευτικό σύστημα αρχίζει και τελειώνει σε μια φράση: «Η πολιτική ηγεσία βλέπει τους εκπαιδευτικούς ως αριθμούς και ως ανθρώπους που στοιχίζουν στο κράτος».  Από το 2009 έχουμε από τη μία μηδενικούς διορισμούς και από την άλλη πολυάριθμες συνταξιοδοτήσεις. Κάθε κυβέρνηση προσπαθεί με συγχωνεύσεις σχολείων και διάφορους άλλες αλχημείες στην πλάτη των μαθητών να λύσει το πρόβλημα, ενώ παρατηρούμε πως κάθε χρόνο χρειάζονται περίπου 20.000 αναπληρωτές για να στελεχωθούν τα δημόσια σχολεία.

Συντηρούν πελατειακές σχέσεις, ενώ σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο ο πρώην υπουργός Παιδείας ο κ. Φίλης πρότεινε έναν νέο τύπο Ολοήμερου σχολείου με στόχο την ισότητα των μαθητών, ενώ στην ουσία ο στόχος του ήταν η περικοπή του αριθμού των εκπαιδευτικών. Όσο προσπαθούμε λοιπόν να εξασφαλίσουμε λιγότερες δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση και την υγεία, τόσο πιο βαθιά στον βούρκο θα πέφτει αυτή η χώρα.

 • Κάποια στιγμή είχαν ακουστεί μεταρρυθμίσεις με στόχο την κατάργηση της αριστείας. Ποια η θέση σου πάνω σε αυτό;

Η κατάργηση της αριστείας είναι ένα πολύ περίεργο θέμα, γιατί έχουν έχουνε καπηλευτεί τις δύο πλευρές του τα δύο μεγάλα κόμματα. Θεωρώ πως δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός του μαθητή αλλά δεν αποτελεί και ρετσινιά, όπως στο παρελθόν υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτάς. Ο μαθητής προσπαθεί και φτάνει όπου μπορεί. Σαφώς και είναι θεμιτό να αριστεύει κάποιος αλλά όχι με κάθε κόστος. Είναι προτιμότερο να έχουμε ως κοινωνία μια άριστη παιδεία, παρά άριστους μαθητές. Άλλωστε η έλλειψη παιδείας έχει φτάσει σε αυτήν την κατάντια τη χώρα μας κι όχι η έλλειψη αρίστων που δόξα τω θεό έχουμε πολλούς.

 • Ως πρόεδρος του συλλόγου αναπληρωτών εκπαιδευτών, τι προτείνεις για τη μείωση της ανεργίας στον κλάδο σας;

Σας ενημερώνω, πως στόχος μας δεν είναι να δουλέψουμε εμείς με κάθε κόστος.  Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Εκπαιδευτών είναι κάτι αγνό και ακομμάτιστο και ταυτόχρονα ισχυρό. Δεν ζητάμε να δημιουργηθούν θέσεις που δεν χρειάζονται αλλά να καλυφθούν τα κενά, όπου υπάρχουνε.  Υπάρχουν χιλιάδες άτομα που επί σειρά χρόνων εργάζονται ως αναπληρωτές για 8 μήνες, χωρίς να διορίζονται, ενώ τα κενά συνεχίζουν να υφίστανται. Και φυσικά δε το υποστηρίζουμε γιατί αγαπάμε την μονιμότητα και θέλουμε να “καθίσουμε” πάνω σε μία θέση, αλλά επειδή καλύπτουμε πάγια κενά.

Επιπροσθέτως όταν κάποιος εργάζεται σε διαφορετικό τόπο κάθε χρόνο δεν μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια και μην ξεχνάμε ότι η υπογεννητικότητα μας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου εδώ και καιρό. Ζητάμε λοιπόν από το υπουργείο να εξασφαλίζει κάθε χρόνο τις πιστώσεις που χρειάζονται για τους αναπληρωτές και να καλύπτει όλα τα κενά από την αρχή της χρονιάς, καθώς και να εξισωθούν τα δικαιώματα των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Φυσικά, η ιδανική λύση και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε όλα τα οργανικά κενά.

 • Τελικά υπάρχει λύση στην κρίση;

Φυσικά και υπάρχει λύση. Αν θεωρούσα πως δεν υπάρχει, δεν θα συζητούσαμε καν για την υποψηφιότητα μου στις επόμενες εκλογές. Η αρχή πρέπει να γίνει από την οικουμενική κυβέρνηση, ώστε να εκπέμψουμε σταθερότητα στο εξωτερικό και στις αγορές. Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει, με κυβέρνηση 153 βουλευτών και ένα φορολογικό σύστημα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μείωση φορολογίας, με μια σταθερή κυβέρνηση, πακέτο που θα ελκύει τις επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό.

Μια οικουμενική κυβέρνηση, με τεχνοκράτες υπουργούς, οι οποίοι θα διορίζονται και θα ελέγχονται από την οικουμενική κυβέρνηση, και που δεν θα έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις αλλά να παράξουν έργο, θα είναι η αρχή της εξόδου από την κρίση. Όσο όμως τα κόμματα εξουσίας προτάσσουν το κομματικό συμφέρον από το κοινωνικό, τόσο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτικών υπαλλήλων, οι οποίοι είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε παλεύουν να επιβιώσουν, και φυσικά η εξαθλίωση των μικροσυνταξιούχων.

 • Ποια είναι η άποψή σου για τον Αρτέμη Σώρρα;

Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό με τον κ. Σώρρα καταδεικνύει την κατάντια της νοοτροπίας του Έλληνα πολίτη, ο οποίος αναζητεί τον μεσσία. Ο Αρτέμης Σώρρας κοροϊδεύει, κατά τη γνώμη μου, τον απλό πολίτη, ο οποίος έπεσε θύμα του σαθρού πολιτικού συστήματος. Θεωρώ πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, την κατάσταση της χώρας και να πάψουν να πιστεύουν σε μεσσίες. Πόσες φόρες πρέπει να την πατήσουμε για να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν μεσσίες; Ο λαός πρέπει να ψηφίσει ανθρώπους με παιδεία, με ηθική, με αξίες, έτοιμους να εργαστούν ώστε να καταφέρει η χώρα να παράξει μόνη της. Στην τελική η ιδιότητα μου ως πρόεδρος του συλλόγου και οι σπουδές μου στην ειδική αγωγή δε μου επιτρέπουν να πω ούτε ένα καλό λόγο για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος παλαιότερα έχει αποκαλέσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες υβρίδια και ζώα. Θα του τα επέστρεφα, αλλά η απαξίωση τέτοιων ατόμων τους οδηγεί στην απομόνωση κι αυτό πρέπει να κάνουμε.

 • Πιστεύεις ότι έχει επηρεαστεί η πόλη της Λάρισας από την κρίση;

Η Λάρισα είναι μια ιδιόμορφη πόλη, πέρα από τους πάρα πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, έχει στην περιφέρεια της και τους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν σταθερό πυλώνα της οικονομίας της χώρας. Δεν θεωρώ πως δεν έχει χτυπηθεί από την κρίση, όπως λένε, βλέποντας τις καφετέριες γεμάτες καθημερινά. Οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της πόλης έχουν πληγεί πολύ από τα μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων. Πιστεύω πως πέρα από τους τοπικούς φορείς, που είναι αρμόδιοι για κάθε τόπο, πρέπει και οι βουλευτές κάθε επαρχίας να είναι κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους, προτείνοντας και βρίσκοντας λύσεις.

ΠΗΓΗ: www.larisaevents.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *